Jak przewozić butelki – bezpiecznie i zgodnie z przepisami?

„Przewożenie napojów w butelkach to większy kłopot niż transport innych towarów. Trzeba tu zachować szczególną ostrożność, aby nie tylko nie uszkodzić butelek, ale i zachować właściwości obecnego w nich napoju. To nie lada wyzwanie, ale, jak się okazuje, można mu podołać.

W czym przewozić butelki?

Nie ulega wątpliwości, że butelki, puste czy pełne, wymagają podczas przewożenia specjalnych względów. Nie ma co ukrywać, że szkło łatwo ulega uszkodzeniu, z tego powodu butelki są podczas transportu zdecydowanie bardziej narażone na urazy niż towar innego rodzaju. Jeśli odpowiednio ich nie zabezpieczymy, mogą się mocno poobijać, a nawet, o zgrozo, potłuc. Sprawa jest tym poważniejsza, że niektóre butelkowane napoje nie powinny być narażane na wstrząsy, więc nawet jeśli nie potłuczemy butelek, nasz transport może ucierpieć.

Z tych przyczyn nierozsądnym jest transportowanie butelek luzem. Zdecydowanie warto zainwestować w skrzynki do butelek, takie jakie można znaleźć m.in na www.erg-system.pl/kategoria/skrzynki-do-butelek – są specjalnie przystosowane właśnie do takich celów. Butelki w takim pojemniku są odpowiednio zabezpieczone z każdej strony i unieruchomione, by nie obijać się podczas jazdy. Skrzynki są zaprojektowane pod kątem konkretnych butelek, zatem inne służą do przewozu wód mineralnych i napojów, a inne przeznaczone są na przykład do przewozu piwa.

Szczególnie przydatne jest to rozwiązanie dla firm trudniących się transportem. Uszkodzony ładunek zawsze wiąże się ze stratami, ponoszonymi przez firmę. Zażegnanie tego problemu sprawi, że wydane na zakup skrzynek pieniądze dosyć szybko się zwrócą. Ale skrzynki przydadzą się też jak najbardziej osobom prywatnym, zwłaszcza, jeśli lubią kupować więcej za jednym zamachem.

Jak transportować wino?

Przewożenie alkoholu powinno wiązać się z określonymi środkami bezpieczeństwa. I nie chodzi tu tylko o to, by butelka nie uległa uszkodzeniu, ale również, by sam trunek zachował swoje właściwości, takie jak smak i aromat.

Ważnym czynnikiem jest tu odpowiednia temperatura. Jeżeli chodzi o wino, optymalna temperatura przechowywania wynosi dwanaście stopni Celsjusza. Jeżeli jest za niska, spowalnia proces dojrzewania, a jeżeli zbyt wysoka, skraca się przydatność trunku do spożycia. A skoro temperatura ma takie znaczenie przy przechowywaniu wina, również podczas transportu nie można o takim „drobiazgu” zapomnieć.

Przewożąc wino, trzeba przede wszystkim zadbać, aby była ona stała. Jej wahania mogą w dużym stopniu wpłynąć na jego zdatność do spożycia. To szczególnie ważna kwestia w przypadku win białych, jako że są po prostu delikatniejsze i bardziej wrażliwe na warunki zewnętrzne.

Kolejną ważną sprawą podczas transportu jest ochrona przed światłem. Powoduje ono uwalnianie w alkoholu związków siarki, a poza tym przyspiesza dojrzewanie wina, co niekorzystnie wpływa na jego smak i aromat. Trzeba też zapewnić stały dopływ powietrza.

W przeciwieństwie do innych napojów, które wstawiamy w butelkach pionowo do skrzynek, zaleca się, by butelki z winem przewozić w pozycji poziomej. Chodzi tu o to, aby wino stykało się z korkiem. Dzięki temu on nie wyschnie, co mogłoby w efekcie doprowadzić do utraty szczelności butelki.

Jak przewozić piwo?

O ile w przypadku wykwintnych alkoholi przewoźnicy podchodzą do sprawy z należną uwagą, tak piwo, jako lżejszy trunek, jest traktowane nieraz po macoszemu. A przecież i ono potrzebuje szczególnych warunków.

Tutaj również temperatura i światło odgrywają znaczącą rolę. Przede wszystkim piwo powinno być przetrzymywane w niskiej temperaturze. Należy też chronić je przed światłem. Tak, piwo zdecydowanie lubi ciemność. To, że sprzedawane jest w brązowych butelkach, bynajmniej nie jest dziełem przypadku, lecz sprytnym rozwiązaniem, pomagającym zachować temu napojowi w pełni jego smak.