Jak prezentuje się specyfika transportu żywności?

Podczas dystrybuowana żywności z Polski do krajów UE jednym z większych wyzwań jest sam proces transportu. To bowiem właśnie od odpowiednio zorganizowanego przewozu produktów żywnościowych zależy w dużej mierze zdrowie konsumentów. Firmy takie jak http://rofood.com/pl/ zdają sobie sprawę, że transport musi odbywać się szybko oraz z uwzględnieniem wielu wymagań legislacyjnych.

Transport żywności jest o tyle trudny, że dotyczy bardzo zróżnicowanych produktów świeżych, mrożonych, suchych, zwierzęcych, ciekłych i wielu innych. Co więcej, każda z tych grup wymaga innych warunków przewożenia. To oczywiście wiąże się z koniecznością zastosowania odpowiedniej klasy sprzętu oraz rozwiązań technologicznych. Są to przede wszystkim dobrze zaprojektowane skrzynie i palety wykonane z drewna lub tworzywa sztucznego.

Inną istotną kwestią, o czym wiedzą specjaliści z takim firm jak Rofood jest czas. Większość artykułów spożywczych posiada dość krótkie terminy przydatności do spożycia. Dlatego też celem jest zapewnienie jak najkrótszego czasu dostawy towaru do końcowego odbiorcy. Wszelkie opóźnienia mogą powodować obniżenie jakości transportowanych produktów lub nawet ich zniszczenie.

Dlatego też podczas dystrybuowania żywności na terenie UE wykorzystuje się głównie transport drogowy. To rozwiązanie elastyczne i mało wymagające pod względem organizacyjnym. Dzięki odpowiedniej organizacji transportu zamówień można dostosować flotę i trasy w taki sposób, aby jak najlepiej wykorzystywać zasoby przewoźnika.

Szacuje się, że aktualny trend wzrostowy eksportu polskiej żywności do krajów UE utrzyma się na tym samym poziomie lub wyższym. Wynika to głównie z tego, że żywność produkowana w Polsce jest nie tylko tańsza ale posiada zdecydowanie lepsze walory smakowe i zdrowotne od produktów dostępnych w krajach Europy Zachodniej. Większość dostępnych tam produktów pochodzi z upraw GMO (roślin modyfikowanych genetyczne) lub są uprawiane w specjalnych nienaturalnych plantacjach co może z punktu widzenia dostępności jest korzystniejsze od warzyw i owoców sezonowych ale wpływa to na smak i wartości odżywcze a konsumenci co raz częściej zwracają na to uwagę.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć pod adresem: http://rofood.com/pl/.